Παιδεία

Μιας και πολλές φορές έχουμε μιλήσει εδώ και στα δικά σας μπλογκ με πολλά λόγια για την Παιδεία, διαβάζοντας χθες την ανάρτηση του Παραμυθά ένιωσα την ανάγκη να την μοιραστώ εδώ γιατί με καλύπτει απόλυτα. Την ανεβάζω αυτούσια και σας προτείνω, αν δεν είστε ήδη αναγνώστες, να σκαλίσετε παραπάνω το μπλογκ του Παραμυθά το οποίο είναι γεμάτο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.

Τα παιδιά, το σχολείο και οι δάσκαλοι

OJAI.-K-WITH-CHILDREN

Αυτή η φωτογραφία του Κρισναμούρτι με παιδιά του Σχολείου που ίδρυσε στην Καλιφόρνια, που βλέπετε ήταν η αφορμή για μια συζήτηση  που είχα με ένα φίλο για το τι νομίζει ο Κρισναμούρτι για την εκπαίδευση. Του είπα κάποια πράγματα που μετά σκέφτηκα να τα γράψω και να σας τα μεταφέρω εδώ. Δεν είναι ερμηνεία όσων λέει εκείνος, όπως και μπορεί να μην έχω καταλάβει ακριβώς τι λέει. Το καλύτερο είναι να έρχεται κανείς απ’ ευθείας με όσα έχει πει ο ίδιος μέσα από τα βιβλία του και τα βίντεο που έχουν γυριστεί με ομιλίες του και συζητήσεις που έχει κάνει. Να το κείμενο που ετοίμασα.
Στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία όπου  δεν ενδιαφέρεται κανείς αληθινά γι’ αυτά· αλλά ούτε και εμείς ενδιαφερόμαστε βαθιά για τα παιδιά σας, κι έτσι μεγαλώνουν μέσα στο φόβο, στη μοναξιά και στο άγχος. Δεν υπάρχει αληθινή και βαθιά αγάπη στο σπίτι, αλλά δεν υπάρχει και στο σχολείο. Έτσι δεν είναι; Γιατί στέλνουμε τα παιδιά μας στο Σχολείο; Είναι απλώς για την απόκτηση κάποιας τεχνικής γνώσης που μ’ αυτήν θα προχωρήσουν τη ζωή τους, ασκώντας αυτή τη γνώση για να έχουν ένα κερδοφόρο επάγγελμα; Αυτό εννοούμε όταν λέμε, «Εκπαίδευση»; Να περνάμε κάποιες εξετάσεις για να αποκτήσουμε ένα δίπλωμα και να γίνουμε υπάλληλοι που θα σκαρφαλώσουν τη σκάλα της εξέλιξης  και θα γίνουμε διευθυντικά στελέχη;
Δημιουργούμε, λοιπόν,  μια γενιά ανθρώπων ίδιους με μας:  άχρωμους, αναίσθητους, με προκαταλήψεις και  δοσμένους στο να κάνουν λεφτά. Ως γονείς ενδιαφερόμαστε πώς θα πάρουν ένα δίπλωμα και πώς θα βρουν μια καλή δουλειά. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κάθε γονιό στον κόσμο για το παιδί του: να βρει μια καλή δουλειά, να παντρευτεί, να κάνει παιδιά και να βολευτεί. Να βολευτεί πού; Στη μιζέρια, έτσι δεν είναι;
Δεν είμαστε προετοιμασμένοι, ως γονείς και δάσκαλοι, να φέρουμε στον κόσμο μια νέα γενιά ανθρώπων, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρωπότητα: μια εντελώς νέα γενιά ανθρώπων με εντελώς διαφορετικό νου και καρδιά. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό; Πράγμα που σημαίνει:  Το να μην φοβάσαι να μην είσαι κάποιος, να μην είσαι «φτασμένος», να μην είσαι επιτυχημένος, γιατί εκεί είναι η ρίζα του ανταγωνισμού, δηλαδή του φόβου μήπως δεν πετύχεις. Αλλά όταν υπάρχει φόβος, σταματάς να μαθαίνεις. Κι έτσι η αποστολή της εκπαίδευσης θα έπρεπε να είναι η εξάλειψη κάθε ψυχολογικού φόβου. Αυτό περιλαμβάνει την εξάλειψη κάθε ανταγωνισμού. Μέσα στη διαδικασία του ανταγωνισμού, συμμορφώνεσαι  με τη γενική τάση και σταδιακά καταστρέφεις την ευαισθησία, τη φρεσκάδα, τη νεανικότητα του μυαλού σου. Έτσι, η εκπαίδευση μπορεί να έχει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα, κι όχι απλώς να μεταφέρεις στο μυαλό σου αυτά που είναι τυπωμένα σε μια σελίδα. Εκπαίδευση μπορεί σημαίνει να ανοίγεις πόρτες βαθιάς άμεσης αντίληψης με την καρδιά των σχέσεων της ζωής. Σημαίνει να μαθαίνεις να ζεις ευτυχισμένα, ελεύθερα, χωρίς μίσος και σύγχυση, αλλά με χαρά. Η σύγχρονη εκπαίδευση μας τυφλώνει· μαθαίνουμε να πολεμάμε ο ένας τον άλλο όλο και πιο πολύ, να ανταγωνιζόμαστε, να μαχόμαστε ο ένας τον άλλον. Σωστή εκπαίδευση είναι σίγουρα η ανακάλυψη ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, η απελευθέρωση του νου σου από την ίδια του την διαμόρφωση. Και ίσως τότε μπορεί να υπάρξει αγάπη που με τη δράση της θα φέρει αληθινές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.
Το πρόβλημα στο σχολείο δεν είναι ο μαθητής, το παιδί δηλαδή, αλλά ο δάσκαλος και ο γονιός. Το επάγγελμα του δάσκαλου δεν είναι απλώς μια δουλειά ρουτίνας, αλλά μία έκφραση ομορφιάς και χαράς, που δεν μπορεί να μετρηθεί με όρους επίτευξης στόχων και επιτυχίας. Η δουλειά του δάσκαλου δεν είναι η μετάδοση απλώς πληροφοριών, αλλά η καλλιέργεια ενός ερευνητικού νου. Το να είσαι δάσκαλος είναι το πιο ευγενικό επάγγελμα – αν αυτό μπορεί να το πει κανείς, «επάγγελμα». Είναι μια τέχνη που απαιτεί, όχι μόνο γνώσεις, αλλά άπειρη υπομονή και αγάπη. Πραγματική μόρφωση σημαίνει ότι κατανοείς την σχέση σου με τα πάντα μέσα στο πεδίο της ύπαρξής μας , τη σχέση με το χρήμα, με την ιδιοκτησία, με τους ανθρώπους, με τη φύση, με τον εαυτό μας.

Καλό Σαββατοκύριακο
Π.

Καλό σκ κι από ‘μένα!

Advertisements
This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

21 Responses to Παιδεία

 1. Ο/Η Νίκος Πιλάβιος λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την αντιγραφή και για το link.

 2. Ο/Η golden λέει:

  Ο καθένας λοιπόν ας φροντίσει να εκπαιδεύσει τα παιδιά «μας»
  απ’ το δικό του μετερίζι και με όσα μέσα διαθέτει .
  Allways with style 😛

  • Ο/Η AnD λέει:

   Ακριβώς έτσι!
   Θαύμασα το στιλ σας.
   🙂
   Ελπίζω πάντα αυτά τα παιδιά με την ίδια δύναμη και αγάπη να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια και να εκπλήσσουν τον εαυτό τους.
   Καλή βδομάδα!

 3. Ο/Η ασωτοςγιος λέει:

  παω κατευθειαν στο μπλογκ του παραμυθά
  καλο σ/κ
  φιλια πολλά

  • Ο/Η AnD λέει:

   Ωω..ήταν μια υπέροχη Κυριακή. Σ’ευχαριστώ που μου το ευχήθηκες.
   Ελπίζω να πέρασες κι εσύ ωραία και ακόμα καλύτερα να περάσεις αυτή τη βδομάδα που μπήκε.
   Φιλιά!

 4. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Φυσικά, δεν χρειάζεται να πω, το πόσο χάρηκα, πρώτα γιατί πρόκειται για τον Κρισναμούρτι που μου άλλαξε τι ζωή και δεύτερο γιατί αυτό το ποστ, «ήρθε» από τον σύντροφο μου! 😉
  Καλή συνέχεια Andoula!
  ΑΦιλάκια πολλά πολλά! 🙂

  • Ο/Η AnD λέει:

   Ο Κρισναμούρτι κι εκείνο το παράθυρο,ε; Κι ο Κρσναμούρτι παράθυρα είναι σαν να ζωγραφίζει, μπορούμε να το δούμε κι έτσι.

   Καλή βδομάδα Μαγισσούλα!

 5. Ο/Η Βίκυ λέει:

  άνθρωποι και οι δύο, που σέβομαι και αγαπώ.
  μακάρι δάσκαλοι, ότι και να δίδασκαν να ήταν σαν κι αυτόν…
  μακάρι όλοι οι παραμυθάδες σαν τον Πιλάβιο να ήτανε…

  υ.γ. φακουλίνι; τι θα κάνω με σένα; πως θα λύσω το πρόβλημά μου; πως να βλέπω πως έκανες ανάρτηση που ούτε καν στον πανόπτη μου δεν φαίνεσαι;

  • Ο/Η AnD λέει:

   Όπως ακριβώς το λες, Βίκυ μου. Να ήταν οι δάσκαλοι και οι παραμυθάδες τέτοιοι κι εμείς όλο και κάτι θα τσιμπούσαμε παραπάνω. χιχιχ

   Δε θυμάμαι ακριβώς πώς λειτουργεί ο Blogger αλλά απ’ό,τι θυμάμαι στη διάταξη υπήρχε επιλογή να προσθέσεις ιστολόγια από μόνη σου στη λίστα των ιστολογίων που παρακολουθείς και όχι όπως μάλλον το κάνεις τώρα με απλή εγγραφή στο ιστολόγιο. Δηλαδή από τον πίνακα ελέγχου και τη διάταξη βρίσκεις πώς λέγεται το μπλογκρόλ που μπαίνουν τα ιστολόγια και εκεί επικολλείς τη διεύθυνση του μπλογκ ώστε να περιληφθεί σε όσα παρακολουθείς.
   Αν δεν τα θυμάμαι ακριβώς ή αν δεν στο εξήγησα καλά, μπορείς απλά να εγγραφείς στις αναρτήσεις από το κουτάκι παραπάνω, δίνοντας μόνο το μέιλ σου, οπότε θα παίρνεις την ανάρτηση στο ταχυδρομείο. Η τρίτη επιλογή είναι να ενημερώνεσαι μέσω δυναμικού σελιδοδείκτη rss για τα ποστ του κάθε μπλογκ που σε ενδιαφέρει.

   Αν δε σε κατατόπισα επαρκώς μπαίνεις αραιά και πού και με σκουντάς. χιχιχι
   Σε φιλώ!

   • Ο/Η Βίκυ λέει:

    ξέρεις το περίεργο είναι πως έχω κάνει αυτώ που λες και μάλιστα πολλές φορές!!!
    κι όμως δεν λειτουργεί. το ίδιο έχω πάθει και με την Άιναφετς. ουφ!
    τώρα έβαλα να ειδοποιούμε μέσω mail. αν δεν γίνει και αυτό ε, τότε τι να πω!

    φακουλίνι, μια που σε βρήκα… χι χι χι εδώ έχω μια απορία: μπορείς να μου πεις πως ενσωματώνεις βιντεάκι μέσα σε σχόλιο; το είχα δει παλαιότερα που το έκανες και πολύ το γούσταρα!

    • Ο/Η AnD λέει:

     Α καλά θυμόμουν οτι με είχες ξαναρωτήσει.
     Εγώ όταν είχα το μπλογκ στο μπλόγκερ πάντως είχα ενημέρωση για μπλογκ που είχα προσθέσει από τη WP. Τώρα πώς το έχουν κάνει, δεν ξέρω.
     Ε ναι τώρα θα τα παίρνεις πιο ωραία κι εύκολα.

     Εδώ στο wp πάνω στα σχόλια μπορείς να ενσωματώσεις οποιοδήποτε βίντεο χωρίς κάποιον κωδικό. Απλά πετώντας μέσα στο πλαίσιο του σχολίου το λινκ. Κανέναν άλλο κωδικό. Κι αυτόματα φαίνεται το βίντεο.
     Έτσι!


     Φιλιά!

 6. Ο/Η ποιώ-ελένη λέει:

  Καλές γιορτές με χαρά και υγεία πρωτίστως

  πολλά φιλιά

 7. Ο/Η VaD λέει:

  Χρόνια Πολλά,με Υγεία και Αγάπη!

  Καλή Χρονιά!

 8. Πολύ ομορφη ανάρτηση. Καλή Χρονια, χρονια πολλα με υγεία αγαπή και ο, τι καλυτερο στη ζωή σου εύχομαι! Φιλια πολλα. Και στο παιδί που κρυβουμε ολοι μεσα μας.

  • Ο/Η AnD λέει:

   Αυτά που μου εύχεσαι είναι τα καλύτερα που περιμένω. Και είναι αυτά που εύχομαι κι εγώ σε ‘σένα. Το κοριτσάκι μέσα μου στέλνει φιλάκια στο δικό σου. Δεν κρύβονται καλέ αυτές, ακόμα και να το θέλουν.

   Καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s