Από το ξέπλυμα στο στέγνωμα με φουλ στροφές

Καλή χρονιά σε όλους!!!

Λοιπόν; Πώς είναι το 2013 μέχρι τώρα; Κάναμε απολογισμό για το ’12; Βρήκαμε τι μας λείπει και προς τα πού θα κινηθούμε; Μας έφερε ο Άγιος Βασίλης αυτά που του ζητήσαμε ή πάλι τίποτα;

Εγώ ζήτησα. Μπορώ να πω για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια. Θες από τον Άγιο Βασίλη, απ’όποιον ακούει τελοσπάντων. Έβαλα βέβαια και το χεράκι μου. Αλλά δε βγήκαν τα καταραμένα τα νούμερα…!

Δε μπορείς και να του θυμώσεις όμως. Πού να πρωτοτρέξει και τι να πρωτοκάνει; Οπότε ψυχραιμία. Έχουμε ακόμα περιθώρια. Και πάντα έχουμε περιθώρια εδώ που τα λέμε, όσο χάλια κι αν είμαστε.

Να, για παράδειγμα από το υστέρημά μου κέρασα μια μπύρα τον προποτζή. Πήγα και κομμωτήριο μέρες που ήταν, αμέ. Δώρα φέτος δεν πήρα αλλά είδα οτι η αγορά κινήθηκε, όχι με τους παλιούς ρυθμούς αλλά οι σακούλες στην Τσιμισκή κυκλοφόρησαν, συγκρούστηκαν, πήραν τον αέρα τους και ήταν πολύ περισσότερες από τους ανθρώπους τις 2 τελευταίες μέρες του χρόνου. Το αποτέλεσμα δεν το ξέρω αλλά όσο να πεις κυκλοφόρησε το χρήμα.

Και στα μπουζούκια απ’ό,τι ακούω ο κόσμος πήγε. Κι εκεί που ήμουν χθες καρφίτσα δεν έπεφτε και όλοι έπιναν και ξαναέπιναν. Προτεραιότητες μπερδεμένες; Λάθη ακόμα; Μήπως λεφτά υπάρχουν; Μήπως κάποιοι έχουν λεφτά και κάποιοι θα έχουν πάντα;

Έχω την εντύπωση οτι έχουν αλλάξει πολλά. Να το πω κατάρρευση…όχι. Να το πω επιφοίτηση..όχι και πάλι. Δεν ξέρω και πώς να το πω. Ο καθένας τη βλέπει διαφορετικά και ενεργεί όπως νομίζει. Οι μέρες των γιορτών και ο τρόπος που κινήθηκαν οι αγορές της μέρας και της νύχτας στην πόλη, μου δείχνουν οτι ακόμα κι αν δεν υπάρχουν λεφτά αυτά με κάποιο τρόπο θα βγουν βόλτα. Άρα; Είναι οι σκιές τους, τι είναι;

Μπορεί ποτέ να μην υπήρχαν τα λεφτά… Μπορεί πάντα να ήμασταν στο «ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε» και απλά να μην το γνωρίζαμε. Μπορεί η αλλαγή να μας προκαλεί φόβο ή και να μας απελευθερώνει.  Καλά εδώ είμαστε, θα το δούμε αυτό.

Η πολυτέλεια τι κάνει σε όλο αυτό; Τα πανάκριβα αυτοκίνητα, οι χρυσές βρύσες, οι ντιζανάιτοι καναπέδες και τα κεντημένα σβαρόφσκι ήταν εδώ ποτέ; Τα χιλιάδες άχρηστα αντικείμενα που έχουμε αγοράσει ακόμα κι εμείς που δεν είμαστε Ρώσοι επιχειρηματίες, υπήρχαν ποτέ στις ανάγκες μας; Αυτή η σπατάλη που κύκλωνε το μισθωτό εργένη, την οικογένεια, τα λαμόγια, τους εφοπλιστές, το κράτος, τον άστεγο με τη μπουκάλα στο χέρι, όλους, ήταν σπατάλη ή ανάγκη; Και τι είδους ανάγκη; Έχει ονόματα όπως εθισμός, επιδειξιομανία, ματαιοδοξία, απληστία, επιπολαιότητα ή είναι μια απλή αμηχανία;

Αμηχανία… Εννοώ την αδυναμία μου να απαντήσω με βεβαιότητα στο ερώτημα «τί να κάνω με τα χρήματα που έχω;» Όπως και να τα έχω κερδίσει, όσα κι αν είναι αυτά. Είτε είναι 5 εκατομμύρια είτε είναι 5 ευρώ.

Τί θα έκανε ο καθένας μας αν κέρδιζε αύριο το λαχείο;

Υποθέτω οτι οι περισσότεροι θα έκλειναν τις τρύπες, θα κρατούσαν ένα μεγάλο ποσό στην τράπεζα για ασφάλεια, θα έδιναν κάποια χρήματα σε συγγενείς και φίλους και θα διέθεταν ένα ποσό σε φιλανθρωπίες.

Τί συμβαίνει με τα ποσά που είναι στην τράπεζα, αναρωτιέμαι. Περιμένουν τους κληρονόμους για να τα κυκλοφορήσουν; Υπάρχουν κληρονόμοι που ζουν από τα έτοιμα κατά το «θα τρώνε και τα εγγόνια του» ή προτιμούν ακόμα κι αυτοί να τα πετάξουν πανέρια για να ελευθερωθούν;

Γιατί άραγε η Βίκυ κρεμούσε 500ευρα στα παράθυρα αντί για κουρτίνες και δεν έκανε όλα της τα 500ευρα ράβδους χρυσού για να παίζει μ’αυτά όπως παίζαμε με τα λέγκο παιδιά; Δεν ευχαριστιέται κανείς το λουτρό του πέφτοντας απ’το βατήρα στο χρυσάφι σαν το Σκρούτζ. Γιατί απλά δεν είναι καρτούν κι αυτές οι βουτιές πονάνε. Το χρήμα φτιάχτηκε για να κυκλοφορεί και όσο φιλάργυρος κι αν μοιάζει κάποιος στα μάτια μας ακόμα κι αυτός θα το βγάλει βόλτα. Να φύγει…

Το αντάλλαγμα.. ναι, είναι κάτι που μετράει. Κι αυτό είναι διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο κι από ανάγκη σε ανάγκη. Φαίνεται πάντως οτι αυτοί που δεν έχουν πολλά χρήματα είναι και αυτοί που τα βγάζουν βόλτα να ξεσκάσουν. Αυτοί που δεν έχουν πιο εύκολα δίνουν. Συνήθως αυτό είναι κάτι θετικό γιατί αυτός που δίνει το κάνει με ευχαρίστηση. Τώρα βέβαια που το έχει μυριστεί το κράτος και βάλθηκε να μας τα πάρει με το ζόρι, να μας πάρει αυτή την ευχαρίστηση και να μας γεμίσει με αδικία, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γι’αυτό πηγαίνουμε στο όποιος προλάβει-πρόλαβε. Λίγο πριν από το «ουκ αν λάβοις..»

Υγεία και μπόλικο χιούμορ. Μια ζωή την έχουμε!

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

25 Responses to Από το ξέπλυμα στο στέγνωμα με φουλ στροφές

  1. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Αν κέρδιζα το λαχείο, θα έπαιρνα ένα καινούριο αμάξι, κάποια καινούρια ρουχαλάκια χωρίς τύψεις και αναστολές και θα κερνούσα τους φίλους μου. Τα υπόλοιπα χρήματα θα τα έβαζα στην τράπεζα και θα σκεφτόμουν τι θα τα έκανα.

    Αυτές τις γιορτές κι εγώ είδα κόσμο στην Αθήνα. Και στα Γιάννενα που πήγα πάλι κόσμο είδα. Καλώς ή κακώς, η μεσαία τάξη παραμένει ισχυρή, έστω κι αν συναντά πολλά προβλήματα και εμπόδια τον τελευταίο καιρό. Τα μπουζούκια, πάντως, είναι γεμάτα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Το να κερνάς κάποιον δείχνει ανθρωπιά και ενδιαφέρον. Καλά κάνεις και κερνάς. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Τουλάχιστον προσπαθώ όσο μου επιτρέπουν οι ομολογουμένως άκρως περιορισμένες οικονομικές μου δυνατότητες. Και βλέπω ανθρώπους που βγάζουν 1500 ευρώ, χωρίς να έχουν ιδιαίτερα έξοδα, και μιζεριάζουν. Και να σκεφτείς ότι σχετικά πρόσφατα με χαρακτήρισαν τσιγγούνη -ξεχείλισα από πίκρα. Σαν να λες σε λες ότι ο Τζέφρυ που κυβέρνησε την Ελλάδα, έφερε την ανάπτυξη και την ευημερία. Τέλος πάντων.

    • Ο/Η AnD λέει:

      Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μιζεριάζουν χωρίς λόγο και στο μυαλό τους πάντα θα υπάρχει κάποιος λόγος για να συνεχίσουν να το κάνουν.
      Και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα γεμίζουν τα μπουζούκια, τις εκκλησίες, τα ταμεία των τραπεζών και τα χέρια των ζητιάνων. Κι αυτοί όλοι πάντα θα έχουν τους λόγους τους.
      Μέχρι το τέλος των πάντων θα την παλεύουμε ο καθένας με τον τρόπο του. Γίνεται κι αλλιώς;

      Καλη βδομάδα!

  2. Ο/Η ασωτοςγιος λέει:

    αλλαζει η ζωη μας, αλλαζουν ολα γυρω μας! ισως και να γινει μια αλληγη για το καλο παρ πολαυτα ειναι πολυ αδικο αυτο να το ζουν μονο οι απλοι ανθρωποι αυτης της χωρας και να μη τιμωρούνται αυτοι που φταίνε!
    προσωπικα δε με νοιαζουν τα λεφτα\ενα σημαντικο προβλημα υγειας δικου μου ανθρώπου φετος μ εφερε στα ισα μου
    υγεια μονο κ αγαπη

    • Ο/Η AnD λέει:

      Η υγεία είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να ελπίζουμε οτι θα φτιάξουμε όλα τα υπόλοιπα. Γι’αυτό και πρέπει κι εμείς να την προσέχουμε.
      Έξω το άγχος!

      Σε φιλώ!

  3. Ο/Η Zouzouna λέει:

    καλή χρονιά και όλα καλά! Τα χρήματα δεν θα τα έβαζα στην τράπεζα, θα τα έκρυβα στο σεντούκι. καλύτερα να τα πάρει ο κλέφτης,
    παρά να μου τα φάει η τράπεζα…. μετά….απολογισμό δεν έκανα, δεν ειναι του γούστου μου, οπως έρθει…
    και ξανα καλή χρονιά, να πιάσει γερά η ευχή. μουτς!

    • Ο/Η AnD λέει:

      Τον απολογισμό στο τέλος του χρόνου κι εγώ δεν τον έχω. Γίνεται μόνος του πολύ συχνότερα. Και ναι, όπως έρθει, όπως θα στρώσει, όπως θα φέξει και άλλα τέτοια όπως.

      Καλή χρονιά Ζουζούνα!

  4. Ο/Η ποιώ-ελένη λέει:

    Καλή χρονιά
    με τη καρδιά να ποθεί πάντα

    πολλά φιλιά

    • Ο/Η AnD λέει:

      Πολύ όμορφη η ευχή σου Ελένη μου.
      Η καρδιά να μη σταματήσει να ποθεί…

      Καλή χρονιά και σε ‘σένα.
      Πάντα η καρδιά σου να ποθεί και να στέλνει στην πένα σου τα μηνύματά της.

  5. Ο/Η DeeDee λέει:

    Ειτε υπερχουν λεφτα, ειτε δεν υπαρχουν, εμεις το ιδιο θα γκρινιαζουμε. Αποδιοπομπαιο τραγο ψαχνουμε, να ριξουμε αλλου το μπαλακι για να κλαφτουμε και μετα λεμε «η φτωχεια θελει καλοπεραση» :):)
    Αν κερδιζα το λαχειο θα εφευγα απο τη χωρα +ολα τα αλλα που ειπες 🙂 Αλλα πρωτα θα εφευγα!

    Καλη χρονια με υγεια και μαγεια σαλονικια μου!

    υ.γ. εγω για παραδειγμα, φετος τις γιορτες πηρα τα καλυτερα δωρα σε αυτους που αγαπω απο καθε αλλη χρονια, ενω χρωσταω σε πολλους και θα μπορουσα να «κλεισω τρυπες». Μη με ρωτησεις πως σκεφτηκα. Σκεφτομουν μονο τη χαρα που θα εδινα σε αυτους που αγαπω. Ανωριμο; Ναι. Ανευθυνο; Ναι ξανα…. αλλα αυτο εκανα και τωρα παλι ταπι και ψυχραιμη

    • Ο/Η AnD λέει:

      Ναι, γιατί η γκρίνια έχει άλλη αφετηρία και όχι το χρήμα. Γι’αυτό και πιστεύω οτι το χρήμα δεν υπάρχει. Το η φτώχεια θέλει καλοπέραση» είναι όσο παρηγοριά όσο και πραγματικότητα.
      Μμμ.. ενδιαφέρον. Έχεις κάποια χώρα στο μυαλό σου που πάντα σε γοήτευε, θέλεις να πας στο εξωτερικό για να αλλάξεις περιβάλλον ή απλά σιχάθηκες την εδώ κατάσταση;
      Όχι, δε μου φαίνεται ούτε ανώριμο ούτε ανεύθυνο. Έκανες αυτό που ήθελες, μάλιστα προσφέροντας χαρα σε άλλους. Ώριμο και υπεύθυνο θα το χαρακτήριζα. Ε ναι, το ταπί και ψύχραιμοι είναι το μότο των καιρών. Είδες, δε θα πάθουμε και τίποτα. όλα καλά θα πάνε.

      Καλή χρονιά και πάλι!

  6. Ο/Η Βίκυ λέει:

    αυτό που πάντα ζητούσα και ακόμα ζητώ, ήταν να έχω και να προσφέρω αγάπη. δεν φαντάζεσαι πόσο πλούσια με κάνει ο έρωτας!
    αν κέρδιζα το λαχείο θα έκανα με τον αγαπημένο μου, πολλά-πολλά ταξίδια.
    η μιζέρια, φακουλίνι μου, δεν έχει να κάνει με χρήμα. πρωτίστως με ψυχή έχει να κάνει! άμα είσαι μίζερος εκεί, είσαι παντού μίζερος και τσιγκούνης.

    φιλία και ευχές, κοριτσάρα μου, για την καινούργια χρονιά!

    • Ο/Η AnD λέει:

      Και πολύ χαίρομαι που τη βρήκες! Μα πόσο…αδυνατώ να το περιγράψω. Είναι σαν να επιβεβαιώνεις αυτά που υποψιάζομαι πως υπάρχουν. Κράτα το λάβαρο, Βίκυ! χιχιχι
      Πολλές ευχές κι από ‘μένα. Να χαίρεσαι τον άντρα σου και πάντα να τον αγαπάς και να τον προσέχεις.
      Φιλιά!

  7. Ο/Η VaD λέει:

    Τι θα εκανα αν κερδιζα το λαχείο;Μ’αυτο οτον καημό θα πεθάνω:))

    Καλή Χρονιά!

    • Ο/Η AnD λέει:

      Δηλαδή δεν έχεις ούτε μια ιδέα να ρίξεις στο τραπέζι; Δε θα πάρουμε έναν αμπελώνα να πάμε να πατάμε τα σταφύλια με τα γυμνά μας πόδια; χιχιχ
      Καλή χρονιά!

  8. Ο/Η silena λέει:

    AnD μου αγαπημένη, καλή χρονιά και να σου πω κάτι το χιούμορ είναι το καλύτερο αντίδοτο για τη μιζέρια. Εκπληκτικό το βιντεάκι, πάντα μεστά και αληθινά τα λόγια σου και ξέρεις κάτι ακόμη, πάντα όσα γράφεις εκπέμπουν αισιοδοξία κι αυτό είναι το καλύτερο δώρο για όλους εμάς που σε διαβάζουμε.

    Πολλά φιλιά, τις πιο χρωματιστές μου ευχές και την αγάπη μου

    • Ο/Η AnD λέει:

      Χαίρομαι που το βλέπεις έτσι, είναι γιατί είσαι κι εσύ άλλο τόσο αισιόδοξη.
      Η σειρά είναι πολύ εύστοχη κατά τη γνώμη μου.
      Δεν πρόλαβα να απαντήσω στο γράμμα σου αλλά με χαρά σε διάβασα.

      Καλή χρονιά να έχουμε!

  9. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Μη ξεχνάμε, ένα καλό στράγγισμα μετά το πλύσιμο… σίγουρα τα «ρούχα» θα στεγνώσουν πιο γρήγορα! 😉
    Η φετινή μου μπουγάδα… κοντεύει να στεγνώσει!
    Το video εξαιρετικό αν και το τραβάει λίγο!

    Καλή Χρονιά λοιπόν με υπομονή και πολύ Αγάπη, βεβαίως βεβαίως! 🙂

    • Ο/Η AnD λέει:

      E γι’αυτό βάζουμε πια τις φουλ στροφές. Αν και καλύτερο στράγγισμα απ’τα χεράκια δε νομίζω να κάνει καμια μηχανή. Τι τα θες όμως.. εμάς τις νέες μας εχουν φάει οι ευκολίες. χιχιχι
      Ναι κι εμένα την πρώτη φορά που είδα τη σειρά έτσι μου είχε φανεί. Είναι υποκειμενικά τα όρια της σάτυρας από άτομο σε άτομο αλλά βλέπω τώρα που την ξαναβλέπω και δε με χαλάει καθόλου οτι και στο ίδιο άτομο μετακινούνται αυτά τα όρια κάποιες φορές. Μη συμπαθήσω και το Λαζόπουλο σε λίγο δεν ξέρω. 😉

      Καλή χρονιά και σε ‘σένα γλυκιά Μαγισσούλα!
      Υγεία κι αγάπη απ’την καρδιά προς τα έξω.

  10. Ο/Η Νέστορας λέει:

    όπως και να χει, με λεφτά ή χωρίς, καλή χρονιά εύχομαι με υγεία, ασιοδοξία και ελευθερία 🙂

  11. Ο/Η Magda λέει:

    And μου, σου εύχομαι μια ευτυχισμένη και ευλογημένη χρονιά! Μακάρι να σου φέρει ο,τι επιθυμείς!
    Πάντως εγώ, αν κέρδιζα λεφτά και πάλι ταξίδια θα τα έκανα. Το ίδιο που θα κάνει και η Βίκυ μας!
    Φιλάκια πολλά !

    • Ο/Η AnD λέει:

      Βρε καλώς τη Μάγδααα!
      Πού είσαι συ, νόμιζα γυρίζεις όλο τον κόσμο και μας ετοιμάζεις φωτογραφικό υλικό να βλέπουμε για μήνες.
      Τα ταξίδια είναι όμορφα. Όλων των ειδών τα ταξίδια, ακόμα κι αυτά που κάνουμε χωρίς να το κουνήσουμε απ’τη θέση μας. Με καλή παρέα ακόμα καλύτερα.

      Κι εσύ Μάγδα να έχεις μια υπέροχη χρονιά. Γεροί να είμαστε να μη λυγίζουμε με τίποτα.
      Σε φιλώ!

  12. Ο/Η koulpa λέει:

    τα τελευταία 2-3 χρόνια.. όλο κι επιδινώνεται η οικονομική μου κατάσταση.. αλλά δεν παραπονιέμαι.. έχω λάβει το μερίδιό μου.. τώρα.. χαίρομαι όταν καταφέρνω να βρω να πάρω καπνό.. και κάτι να φάω.. κι αυτή η αναζήτηση με κρατά σε εγρήγορση όπως οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.. μια χαρά περνάω.. 🙂 🙂
    αν κερδίσω το λαχίο.. πρώτα θα εκπλαγώ ιδιαίτερα.. μια κι από μικρός έχω αποφασίσει ότι χρήματα που δεν τα ύδρωσα δε με αφορούν.. μάλον θα κοιτούσα να δω πως θα μπορούσα να εξασφαλίσω τις βασικές μου ανάγκες για μερικά χρόνια.. και τα υπόλοιπα θα τα χάριζα.. έτσι κι αλλιώς ο καταναλωτισμός δεν υπήρξε ποτέ στα χόμπι μου.. τα άκρως απαράιτητα πάντα αποκτούσα.. και η ιδιωκτησία μου φαινόταν πάντα βάρος.. πόσο μάλλον τώρα που θα ποινηκοποιηθεί σιγά σιγά για τον μικροιδιωκτήτη.. 🙂 🙂
    καλη χρονιά ευτυχισμένη και δημιουργική 🙂 🙂

    • Ο/Η AnD λέει:

      Ωραίος Κουλπα.
      Τα απαραίτητα είναι λίγα και τα επιπλέον μπορεί να είναι βάρος.
      Καλή χρονιά και σε ‘σένα. Πάντα με σιγουριά και θάρρος.

      Φιλιά!

Σχολιάστε